2009/03/08

寿司いろいろ Different types of sushi



板谷先生のブログで「ひなまつり」が紹介されましたが、「ひなまつり」にはよく華やかなちらし寿司」が食べられます。「ちらし寿司」とは、酢飯の上に具を飾りのせた寿司です。 今や世界でも有名な「寿司」ですが、「寿司」にはいろいろな種類があります。
代表的で有名なものは、酢飯一口大に握り、その上に具をのせた「握り寿司」ですが、他にも、海苔で酢飯と具を巻いた「巻き寿司」、型にはめて押し込むことによって作られる「押し寿司(ずし)」、油揚げの中に酢飯を詰め込んだ稲荷寿司」などがあります。
寿司屋へ行く、宅配で注文する、スーパーやデパート、コンビニなどでパック売りされた寿司を買う、などの方法で寿司を食べることができますが、ちらし寿司や巻き寿司は家で作られることもあります。



★Kanji with hiragana

板谷先生(いたやせんせい)のブログで「ひなまつり」が紹介(しょうかい)されましたが、「ひなまつり」にはよく華(はな)やかなちらし寿司(ずし)」が食(た)べられます。「ちらし寿司(ずし)」とは、酢飯(すめし)の上(うえ)に具(ぐ)を飾(かざ)りのせた寿司(すし)です。
今(いま)や世界(せかい)でも有名(ゆうめい)な「寿司(すし)」ですが、「寿司(すし)」にはいろいろな種類(しゅるい)があります。
代表的(だいひょうてき)で有名(ゆうめい)なものは、酢飯(すめし)一口大(ひとくちだい)に握(にぎ)り、その上(うえ)に具(ぐ)をのせた「握(にぎ)り寿司(ずし)」ですが、他(ほか)にも、海苔(のり)で酢飯(すめし)と具(ぐ)を巻(ま)いた「巻(ま)き寿司(ずし)」、型(かた)にはめて押(お)し込(こ)むことによって作(つく)られる「押(お)し寿司(ずし)」、油揚(あぶらあ)げの中(なか)に酢飯(すめし)を詰(つ)め込(こ)んだ稲荷寿司(いなりずし)」などがあります。
寿司屋(すしや)へ行(い)く、宅配(たくはい)で注文(ちゅうもん)する、スーパーやデパート、コンビニなどでパック売(う)りされた寿司(すし)を買(か)う、などの方法(ほうほう)で寿司(すし)を食べることができますが、ちらし寿司(ずし)や巻(ま)き寿司(ずし)は家(いえ)で作(つく)られることもあります。



  
★English translation

In last week's blog, Itaya sensei introduced the Hina Matsuri festival - on the day of the Hina Matsuri festival we often eat gorgeous Chirashizushi . Chirashizushi is a kind of sushi made from vinegar rice and with some ingredients decorated on top.
Currently sushi is well-known all around the world, yet there are actually lots of different types of sushi.
The most famous of them all is Nigirizushi ; a type which is made of sushi vinegar rice molded into mouthful sizes and with various typical sushi ingredients (raw fish for example) laid on top. But there are others, like Makizushi which is sushi vinegar rice and an ingredient wrapped in seaweed. And there is Oshizushi which is made by pushing the sushi rice and the ingredient into a mold and also there is Inari-zushi which is just sushi rice stuffed into thin sachets of deep-fried tofu.
We Japanese can enjoy buying and eating sushi in many different places and ways. We can order it to be delivered to our homes or buy it at supermarkets, convenience stores, department stores where its sold in packs . We can also make chirashizushi and makizushi at home.
What type of sushi have you tried ? Add a comment in English or Japanese.




今週(こんしゅう)の語彙(ごい)
This week's vocabulary

■華(はな)やか(な)
gorgeous  

■今(いま)や
currently , now  

■酢飯(すめし
)
vinegar rice  

■一口大(ひとくちだい)
一口(ひとくち)の大(おお)きさ 
A mouthful size  

■宅配(たくはい)
by home delivery service  

■パック売(う)り
sold in a pack  

■油揚(あぶらあ)げ
a thin slice of deep-fried bean curd (tofu)  

■押(お)し込む
押(お)して中(なか)へ入(い)れる。
無理(むり)に入(い)れる。 
To push or force something into a place or vessel  

詰(つ)め込(こ)む
物(も)を入(い)れ物(もの)にできるだけたくさん入(い)れる。
To cram, squeeze into, stuff as much of something as you can into a vessel  

■ちらし寿司 
Chirashizushi (lit. scattered sushi). A bowl of sushi rice with other ingredients mixed in (also refers to barazushi). It is commonly eaten in Japan because it is filling, fast and easy to make. Chirashizushi most often varies regionally because it is eaten annually as a part of the Doll Festival, celebrated only during March in Japan.

■握り寿司
Nigirizushi (lit. hand-formed sushi). This consists of an oblong mound of sushi rice that is pressed between the palms of the hands, sometimes with a speck of wasabi, and a slice of fish called neta draped over it.

■巻き寿司
Makizushi (lit. rolled sushi). A cylindrical piece, formed with the help of a bamboo mat, called a makisu (巻き簾). Makizushi is generally wrapped in nori.

■押し寿司 
Oshizushi (lit. pressed sushi). A block-shaped piece formed using a wooden mold.

■稲荷寿司 
Inari-zushi (stuffed sushi). A pouch of fried tofu filled with usually just sushi rice. It is named after the Shinto god Inari, who is believed to have a fondness for fried tofu. The pouch is normally fashioned as deep-fried tofu (油揚げ, abura age).



By IKURA Tokiko









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