2010/10/09

食と体 Food and body





ミネラルやビタミンを多く含む海藻は、日本ではとてもなじみの深い食べ物です。わかめの味噌汁、昆布、海苔など、ほぼ毎日のように食卓に上ります。わたしも海藻は大好きなのですが…

フランスのある
研究チームが、日本人とアメリカ人を調査したところ、日本人のの中にだけ、海藻を消化する酵素があったそうです。それが理由かどうかはわかりませんが、日本以外で海藻を食べる習慣がある国は少ないようです。

それから、日本人は欧米の人よりも腸が長いと言われています。それは日本人が昔から肉よりも
消化吸収に時間がかかる穀物をよく食べていたからだそうです。

食文化の違いが体に表れるというのはとてもおもしろいと思いませんか。



★Kanji with hiragana

ミネラルやビタミンを多(おお)く含(ふく)む海藻(かいそう)は、日本(にほん)ではとてもなじみの深(ふか)い食(た)べ物(もの)です。わかめの味噌汁(みそしる)、昆布(こんぶ)、海苔(のり)など、ほぼ毎日(まいにち)のように食卓(しょくたく)に上(のぼ)ります。わたしも海藻は大好(だいす)きなのですが…

フランスのある研究(けんきゅう)チームが、日本人(にほんじん)とアメリカ人(じん)を調査(ちょうさ)したところ、日本人の腸(ちょう)の中(なか)にだけ、海藻(かいそう)を消化(しょうか)する酵素(こうそ)があったそうです。それが理由(りゆう)かどうかはわかりませんが、日本以外(いがい)で海藻を食べる習慣(しゅうかん)がある国(くに)は少(すく)ないようです。

それから、日本人は欧米(おうべい)の人(ひと)よりも腸が長(なが)いと言(い)われています。それは日本人が昔(むかし)から肉(にく)よりも消化吸収(しょうかきゅうしゅう)に時間(じかん)がかかる穀物(こくもつ)をよく食べていたからだそうです。

食文化(しょくぶんか)の違(ちが)いが体(からだ)に表(あらわ)れるというのはとてもおもしろいと思(おも)いませんか。





★English translation



Seaweed, which is filled with a lot of minerals and vitamins, is a food that is deeply familiar in Japan. Wakame-filled miso soup, Konbu, Nori etcetera are food stuffs that find their way almost daily onto the Japanese dining table. Ilove seaweed too....

A research team in France did a study on Americans and Japanese and found that enzymes that the body uses to digest seaweed were found in only the Japanese stomachs. I don't know if this is the reason for this, however it seems that there are only a few other countries apart from Japan that have the custom of eating seaweed.

It is also said that Japanese people have longer intestines than people of European and American origin. This is apparently because Japanese people tended to eat food that took a longer time to digest, like grains and didn't eat as much meat.

Isn't interesting how our food culture is reflected in our bodies.




今週(こんしゅう)の語彙(ごい)
This week’s Japanese vocabulary  


■含(ふく)む 
to include, be filled with

■海藻(かいそう) 
seaweed  

■ わかめ
Wakame ; a certain species of seaweed (often eaten in Miso soup).  

■昆布(こんぶ) 
Konbu ; a certain type of seaweed (often used in the making of broth).  

■海苔(のり) 
Nori; a certain type of seaweed (often used to wrap rice balls in).

■ なじみの深(ふか)い
deeply familiar  

■食卓(しょくたく)に上(のぼ)る 
to get onto the dinner table, get served in the home  

■研究(けんきゅう)調査(ちょうさ) 
a research survey or study  

■腸(ちょう) 
intestines  

■消化(しょうか)する 
digestion  

■酵素(こうそ) 
enzyme  

■吸収(きゅうしゅう) 
absorption  

■穀物(こくもつ) 
grain,cereal

By MATSUSAKA Shoko